O osmukaču

Osmukač cvetnega prahu zunanji – Kogelnik

Več jezikov...

 

Zap. št. Naziv Količina
1 Mreža 1
2 Gumb za gibljivost osmukalne plošče 1
3 Gumb za gibljivost zaščitne plošče predala 1
4 Gumb za gibljivost naletne plošče 1
5 Predal 1
6 Pokrov osmukača 1
7 Pritrdilna plošča 1
8 Desni stranski del 1
9 Levi stranski del 1
10 Osmukalna plošča 1
11 Naletna plošča 1
12 Zaščitna plošča predala 1
13 Ločilna plošča 1
14 Vložek zračne reže 1

 

Montaža osmukača

Pred montažo OBVEZNO odstranimo ameriško žrelo, če pritrdilna plošča osmukača nalega na ameriško žrelo in preprečuje prost prehod čebel v osmukač. V slučaju, da to ni možno, odrežemo spodnji najožji del pritrdilne plošče.

Pri tipih panjev, kjer je kakšen centimeter prostora med pritrdilno ploščo in žrelom je priporočljivo, da ameriško žrelo ne odstranimo. Pred montažo osmukača pri teh tipih panjev je dobro, da napravimo in vstavimo iz lesa vložek, kot kaže slika spodaj.

 

Vložek zračne reže

Osmukač lahko pritrdimo na panj v nekaj minutah. Uporabimo dva vijaka 3,5 x 18 mm, ki ju vstavimo na vsaki strani v zračno režo pritrdilne plošče, ter pritrdimo z takšno močjo, da osmukač dobro nalega na panj.

Pritrdilna plošča mora pri montaži ostati ravna. Vijačimo z malim aku- vrtalnim strojčkom.

 

V primeru, da najdete cvetni prah pod panji imate razlago v slikah spodaj.

 

Pogoji, da čebele dobro sprejmejo osmukač

Montažo vršimo zgodaj spomladi. Z gumbom št. 2 je potrebno zavrteti osmukalno ploščo v horizontalni položaj – to pomeni prost prehod čebel čez mrežo št. 1 v panj cca. 7 dni. Zgodilo se vam bo, da boste videli čebele v predalčku. Takrat vedite, da niste potisnili predalček do kraja.

V kolikor opazite poapnelo zalego ne smukajte. Z gumbom št. 2 zavrtite osmukalno ploščo v horizontalni položaj in pustite čebelam prost prehod ali odstranite osmukač.

 

Opis, zakaj je osmukač tako skonstruiran in izdelan

Pred montažo OBVEZNO odstranimo ameriško žrelo, če pritrdilna plošča osmukača nalega na ameriško žrelo in preprečuje prost prehod čebel v osmukač. V slučaju, da to ni možno, odrežemo spodnji najožji del pritrdilne plošče, ki preprečuje direkten vhod vlage iz panja v osmukač. Pri tipih panjev, kjer je kakšen centimeter prostora med pritrdilno ploščo in žrelom je priporočljivo, da ameriško žrelo ne odstranimo. Pred montažo osmukača pri teh tipih panjev je dobro, da napravimo in vstavimo iz lesa vložek.

Na vlago v osmukaču vplivajo zunanje temperaturne razlike in zračenje samega panja, ter seveda številnost čebelje družine. Za razliko od ostalih meni poznanih predalčkov za cvetni prah je ta predalček izdelan namenoma brez spodnjih in stranskih lukenj za zračenje iz treh razlogov: prvi razlog je higiena – predalček se da zelo lepo vsakodnevno čistiti, če hočete umivati. Drugi razlog je prav tako higieničen. Na panjih z raznimi tipi osmukačev sem videl različne insekte, kako se pasejo na predalčkih s cvetnim prahom, ker jim je zaradi lukenj in rež omogočen dostop do cvetnega prahu. Tretji vzrok pa je ta, da pri slabem vremenu z zračno vlago nad 60%, cvetni prah v odprtih predalčkih (z luknjicami in režami) absorbira vlago. Z trditvami nekaterih čebelarjev, da morajo biti predalčki zračni, ne morem soglašati. Problem se pojavi pri čiščenju mrežastih ali luknjastih predalčkov. Vsi vemo, kako se čisti mreža in kako ravna površina. Sam praznim predalčke v poznih večernih urah vsak dan. Nekatere družine mi predalčke napolnijo do vrha. Istočasno odprem z gumbom št. 2 osmukalno ploščo v horizontalo za prost prehod čebel. To naredim zato, da prinesejo čebele v jutranjih urah nekaj cvetnega prahu tudi za sebe. Po uri ali dveh izletavanja čebel v jutranjem času zaprem prost prehod z gumbom št. 2, ob enem pa vsak dan očistim predalček za cvetni prah.

Čistim z lahkoto, ker so vse stene lepo gladke. Pri velikih temperaturnih spremembah in zelo močnih družinah najdem zjutraj v nekaterih predalčkih nekaj kapljic vode, ki jih očistim z papirnato krpo. Potem z gumbom št. 2 zaprem osmukalno ploščo. Pod pokrovom se vidi nekaj kapljic vode – kondenza, te pa popijejo čebele. Predalček je zaščiten pred kondenzom z zadnjo zaščitno premično ploščo, ki istočasno tudi preprečuje vdor čebel na predalček in posledično tudi v njega, a obenem ščiti čebelarja. Delno varuje pred kondenzom tudi zgornja ločilna plošča nad osmukalno ploščo. Pred dežjem pa varuje predalček sprednja naletna gibljiva plošča in sam pokrov osmukača.

Posoda – predalček ima volumen 750 ml. Cvetni prah je pri pravilni rabi osmukača zelo čist. Čebele notranjost panja čistijo skozi odprtino pod pokrovom osmukača. Odprtina je namenjena za zračenje in prost prehod trotov. Skozi to odprtino lahko čebele tudi rojijo. Če v to odprtino vstavimo vložek zračne reže, preprečimo rojenje, povečamo pa vlago v samem osmukaču. Vlaga pa je največji problem v vseh osmukačih. Vložek vstavimo v zračno režo za dan ali dva tudi takrat, ko opazimo da čebele prehajajo z cvetnim prahom skozi odprtino za prost prehod trotov.

 

Izumitelj: Roman Kogelnik

Lastnik: Kovinoplastika Kogelnik d.o.o.
Onkraj Meže 16, 2392 Mežica, Slovenija

 

Želim vam veliko uspehov in zadovoljstva pri smukanju cvetnega prahu z osmukači Kogelnik.

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.kovinoplastika-kogelnik.si

Izdelek - osmukač je patentiran

 

Izumitelj:

Roman Kogelnik

Lastnik:

Kovinoplastika Kogelnik d.o.o.
Onkraj Meže 16
2392 Mežica, Slovenija

Telefon: 041 754 708

Izdelek

Osmukač je patentiran.